Banner Sign and Pro

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hier vindt u een selectie van de meest gestelde vragen


Algemene vragen

Q: ik heb een product gezien in de webshop maar zou graag advies (op locatie) ontvangen, kan dat?
A: een flink deel van onze omzet betreft maatwerk oplossingen, wij komen graag met u in contact om uw wensen te horen en, indien nodig, om de situatie ter plaatse te bekijken. Dus neemt u gerust contact met ons op.

Q: zijn de prijzen op de webshop inclusief BTW?
A: doordat wij veelal aan bedrijven leveren zijn onze prijzen Exclusief BTW.

Q: kan ik een bestelling ook afhalen?
A: ja, dat kan, neem wel altijd van te voren even contact met ons op zodat wij ervoor kunnen zorgen dat uw bestelling op tijd beschikbaar is.
Q: ik wil graag een frame met doek bestellen maar heb nog geen afbeelding kunnen jullie die voor mij maken?
A: ja, wij beschikken over eigen studio faciliteiten en verwerken dus graag uw idee tot een eindproduct. De studio uren worden uiteraard wel in rekening gebracht maar hiervan ontvangt u altijd vooraf een prijsopgave.


Buisframes en koppelingen

Q: Zijn alle frames alleen als standaard frame te bestelling of is een frame op maat ook mogelijk?
A: naast de standaard oplossingen leveren wij ook graag een frame met doek en spanners op maat, neemt u daarvoor gerust contact met ons op.

Q: Wij willen het frame graag op locatie laten monteren, is dat mogelijk?
A: Uiteraard monteren wij het door u gekozen frame graag voor u, dit is mogelijk in geheel Nederland en België. Uiteraard zijn daar wel kosten aan verbonden dus vraag ons gerust om een offerte.

Q: Wij hebben het gekozen frame slechts tijdelijk nodig, kunnen we het frame ook huren?
A: Alle door ons gemaakte frames kunnen ook gehuurd worden, vraag ons gerust om de voorwaarden.

Q: zijn alle koppelingen standaard voorzien van een inbusboutje
A: Jazeker, alle koppelingen zijn standaard voorzien van een roestvast stalen inbusboutje. Wij controleren elke koppeling op de aanwezigheid van deze boutjes maar soms trillen ze tijdens het transport uit de koppeling, kijk daarom de verpakking goed na op losgeraakte boutjes. Mocht het nodig zijn dan kunnen wij u altijd een extra boutje toezenden.

Q: Wordt de buisdiameter en wanddikte van buizen altijd vermeld in de shop?
A: Ja, de buisdiameter en de wanddikte wordt vermeld op de productpagina’s. Als u in een tekst bijvoorbeeld 48/3mm leest dan wordt daarmee bedoeld: buitendiameter 48mm met een wanddikte van 3mm. De binnendiameter is dan dus 48-2*3=42mm.

Q: Past een 42mm buis in een 48mm buis?
A: Ja, maar met veel moeite en is eigenlijk niet te doen zonder hem eerst stevig af te schuren.

Q: Ik heb een reclamedoek opgeborgen door het op te vouwen, hoe krijg ik vouwen er weer uit?
A: Reclamedoeken kun je beter niet opvouwen maar oprollen op een kartonnen koker of plastic buis. Vouwen in door ons geleverde doeken zijn vaak toch nog te verwijderen. Hang daarvoor het doek eerst weer op met de spanhaken en maak de vouwen daarna warm met een haarföhn (gebruik geen verstripper!! Die wordt veel te warm het doek mag maximaal tot 110 graden opgewarmd worden). Heeft u een doek van een ander bedrijf ontvangen vraag dan eerst de specificaties op want er wordt ook veel gewerkt met een erg goedkope kwaliteit die bij verwarming delamineerd (uit elkaar valt).

Q: Van welk materiaal zijn de buiskoppelingen gemaakt?
A: De buiskoppelingen zijn gemaakt van gesmeed gietijzer. Na het gietproces worden de koppelingen in een bad vloeibaar zink gedompeld, we noemen dit thermisch verzinken. Als laatste behandeling krijgen ze een was/olie laagje om ze nog langer mooi glanzend te houden.

Q: De geleverde koppelingen zijn "vettig" hoe kan ik dit het beste verwijderen?
A: De koppelingen worden inderdaad "vettig" geleverd, dit wordt gedaan om de koppeling zijn mooie glans zo lang mogelijk te laten houden. Voor buitengebruik adviseren wij deze vettige laag te laten zitten maar voor binnen-gebruik is dat minder praktisch. Maak daarvoor in een emmer of bak een normaal warm afwasmiddel sopje aan en laat ze even weken, spoel ze af en je hebt een schone koppeling.
Q: hoe hard moeten de inbusboutjes aangedraaid worden?
A: De vuistregel is dat je het inbusboutje met een inbussleutel aandraai  totdat je een redelijke tegenwerking ervaar. Daarna nog een halve tot driekwart slag doordraaien en je hebt een veilige verbinding. Als dit niet lukt met de standaard inbussleutel gebruik dan een opzetstuk van ca. 30cm lengte. Let op: dit is en vuistregel! Als wij de frames voor u monteren gebruiken wij een speciale momentsleutel waar alle boutjes veilig mee aangedraaid worden.

Q: welke inbussleutel moet ik gebruiken?
A: voor alle koppelingen in de 21.3 t/m 33.7mm serie gebruik je de Engelse maat G1/4"BSP, de metrische maat 6mm lijkt ook te passen maar doe dit niet want die maat is gewoon te klein waardoor het inbusboutje defect raakt of de sleutel niet meer uit het boutje wil. Voor alle koppelingen in de 42.4 / 48.3 en 60.8mm serie gebruik je het beste een Engelse inbus maat G3/8” 19 BSP maar een metrische maat 8mm voldoet ook prima.

Q: passen de (aluminium) buizen wel in de koppelingen?
A: ja, uiteraard leveren wij uitsluitend producten die bij elkaar passen.

Q: waarom hebben de  koppelingen zo'n vreemde diameter maat?
A: de gebruikte diameters voor buiskoppelingen zijn 26.9 / 33.7 / 42.4 / 48.3 en 60.8mm. Deze "gebroken" maten zijn het gevolg van de gebruikelijke stalenbuis maten. Deze zijn in Engelse maten leverbaar en de oorspronkelijk ontwikkelaar van de koppelingen was een Engels bedrijf. Voor de aluminium buizen zijn geen Engelse maten gangbaar vandaar dat de aluminium buizen een metrische maat kennen. De maat van de aluminium buizen is zo gekozen dat ze goed passen bij de koppelingen.
 
Q: waarom zit er soms speling tussen de koppeling en de buis?
A: Dit heeft twee belangrijke redenen: Allereerst is er bewust een ruime marge in de maatvoering om het gemakkelijk te maken om de buizen en de koppelingen te laten passen. Verder is er in het productieproces van gegoten koppelingen een redelijke marge nodig omdat het gietproces minder maatvast is. Dit komt onder andere door de hoge giettemperatuur en de afkoeling van het product. Verder is het opbrengen van de zinklaag ook redelijk onnauwkeurig. Daarom worden alle koppelingen aan het einde van de productie gecontroleerd op de juiste maatvoering. Maar er is dus bewust een ruime marge om het monteren gemakkelijk te maken.

Q: Wat is het verschil tussen een stalen en een aluminium buis?
A: Een aluminium buis wordt veelal toegepast voor reclameframes voor aan de wand of vrijstaand in het veld maar ook voor frames die voor beurzen en presentaties gebruikt worden. Aluminium wordt voornamelijk gebruikt om gewicht te besparen maar ze zien er ook mooier uit en roesten niet.
Een stalen buis wordt vooral toegepast in de steigerbouw, omdat deze buizen veel sterker zijn en beter bestand zijn tegen beschadiging. Ook wordt een stalen buis vaak gebruikt voor bijvoorbeeld kledingrekken, een metalen kledinghanger schuift namelijk veel gemakkelijker over een stalen buis dan over een aluminium buis. Bij kunststof hangers is er eigenlijk geen verschil.

Q: is er een sterkte verschil tussen een aluminium en stalen buis?
A: Jazeker, een stalen buis is een stuk sterker. Wij vinden echter de voordelen van aluminium zo belangrijk dat wij zoveel mogelijk aluminium buizen gebruiken.

Q: Wat is de sterkte van een aluminium of stalen buis?
A: De aluminium buis zal wat meer doorbuigen dan de stalen variant. De tussenruimte tussen 2 beugels of staanders (bij b.v. een vrijstaand frame) houden wij in onze berekeningen dan ook maximaal op 150-200cm. Voor een frame dat alleen binnen gebruikt wordt kan een onderlinge afstand van 250-300cm aangehouden worden voor buizen van 48/3mm als de spanners om de 50cm of meer geplaatst worden.

Q: hebben jullie ook gebruikte buizen en koppelingen?
A: ja, wij hebben regelmatig gebruikte partijen uit verhuurde oplossingen. Deze materialen zijn meestal vrijwel nieuw. Stuur ons gerust een mailtje met het materiaal dat je zoekt en wij kunnen aangeven of dat ook gebruikt op voorraad is.


Q: Welke belasting (wind/gewicht) kan mijn constructie aan?
A: De technische belasting die een frame aan kan is erg afhankelijk van de manier waarop het frame is opgebouwd. Alleen een technische berekening kan hierover uitsluitsel geven. Wij adviseren u dan ook, mede gezien de veiligheid altijd een bouwkundige te raadplegen. Alleen een specialist kan voor u de krachten berekenen die op de constructie komen te staan. Vergeet niet dat bijvoorbeeld bij windkracht 9 er al een belasting op een frame ontstaat van 38kg per vierkante meter. Niet alleen het frame zelf moet doorgerekend worden maar ook de manier waarop dit frame is bevestigd.

Q: kunt u voor mij een tekening of berekening maken?
A: Ja, dat kunnen wij maar de uiteindelijke constructieberekening zal altijd door een bouwkundige moeten plaatsvinden.

Q: hoe bevestig ik mijn frame aan een damwand?
A: De speciale damwandplaat in het assortiment is hiervoor bedoeld. Op deze damwandplaat kunt u een b.v. een kort T-stuk (C03) plaatsen waar de frame buis aan komt. Desgewenst kunnen wij ook speciale platen voor u maken als u niet wilt dat de plaat deels in het zicht blijft. Deze platen zijn ook op redelijke korte termijn leverbaar.

Q: Welke spanner of elastiek kan ik het beste gebruiken
A: Daar is niet een pasklaar antwoord op te geven. Elke toepassing vraag een specifieke oplossing. Daarbij speelt niet alleen de maatvoering mee maar ook de optische mogelijkheden. De technisch beste oplossing is namelijk niet altijd de mooiste. Wij hebben veel meer oplossingen in ons assortiment dan beschikbaar zijn op de webshop. Het beste is dus even contact te zoeken en u krijgt gratis een pasklaar antwoord.

Q: Hoeveel elastieken heb ik nodig voor het inspannen van een doek in het frame?
A: dit hangt af van het aantal gaten in het doek en dit is weer afhankelijk van de vraag of het doek binnen of buiten gebruikt gaat worden. Voor binnen hanteren wij meestal 50cm onderlinge afstand en voor buiten doorgaans 30cm. Vergeet niet dat je van de meeste spanners op de hoeken 2 spanners nodig hebt (één horizontaal, één verticaal).

Q: hoe lang gaan de spanners mee?
A: dit is zeer afhankelijk van de gekozen spanner en met name de wind en zon/UV-belasting. Maar al onze spanners zijn van top kwaliteit en gaan zeker 1.5jaar mee als je ze buiten gebruikt. Voor binnen gebruik is de levensduur vele jaren langer.

Q: Wanneer moet ik het elastiek vervangen?
A: zodra je ziet dat de spanners slap gaan hangen of scheurtjes vertonen wordt het tijd om de spanner te vervangen.

Q: Hoe span ik een spandoek goed op in een frame
A: begin altijd met de hoeken, eerst boven dan onder. Als het een groot doek is hang het doek dan eerst in het midden boven op een paar plaatsen op. Monteer daarna de rest van de spanners en werk bij voorbaat van het midden naar de hoeken maar wel altijd gelijk op aan beide overstaande kanten.